Amiga 500

 

Amiga_Logo

Leander_Amiga500

Amiga betyder “pigeven/veninde” og var computeren der stod klar på mange af landets værelser op gennem 80erne og 90erne. Den første model i serien er produceret af Commodore og vist frem i 1985 og blev først kaldt for Amiga fra Commodore, Commodore Amiga eller blot Amiga, men blev senere døbt Amiga 1000 da Amiga 500 og Amiga 1200 kom på markedet. Mange af os oplevede Amigaen som et naturligt næste led i Commodore serien, enten som afløser for Commodore 64 eller som afløser for den lidt mere kraftfulde Commodore 128. Historisk set startede Amigas hardware udviklere som et selvstændigt team ved navn Hi-Toro, der arbejdede uafhængigt af Commodore, men som sent i udviklingsstadiet mødte økonomiske vanskeligheder og måtte tage imod opkøbstilbud fra Atari og Commodore. Commodores bud var højest og overtog derfor projektet. Mange i Danmark oplevede først Commodore Amigas reelle muligheder, da firmaet fik sin kommercielle success med Amiga 500 – en computer og spillemaskine der var overlegen i både (farve) grafik og lyd. Amiga 500eren kunne tilsluttes TV og monitor og fungerede derfor som både spillecomputer, mediecomputer og arbejdscomputer.

 

Relevante specifikationer:

2 9-pins porte til joystick og mus. Dvs mulighed for at bruge Atari, Sega og andre joysticks, samt spille 2 spillere på samme tid. Joysticket kunne udskiftes uden at genstarte computeren.

CPU: Motorolas 68000-serie som også fandtes i konkurrenternes produkter, så som Apples Macinthosh og Atari ST.

 

Sjove fakta

  • Det populære TV program “Elevatoren” afviklede både Super Oswald og Hugo på en Amiga.
  • Lalandias interne infosystem i feriehytterne blev programmeret, designet og eksikveret via en Amiga i 90erne.
  • Teamet der startede Hi-Toro som senere blev Commodore Amiga var tidligere ansatte hos Atari.
  • Amiga har et styresystem som kaldes Workbench og Amiga OS. Typisk kender vi lignende fra Apples IOS og Microsoft Windows. Amiga OS bliver stadig opgraderet og det udvikles fortsat
  • Indeni Amiga 1000 kabinettet findes designernes autografer og et poteaftryk fra Jay Miners hund
  • Andy Warhol demonstrerede Amigaens muligheder ved Amiga 1000 første store fremvisning. Efter Warhols død er der dukket disketter op som viser at Warhol også arbejdede privat på en Amiga senere hen.
  • Det berømte Minecraft findes i en Amiga version kaldet Amicraft.